INFORMASJON OM ILDERE, CORONAVIRUS (COVID-19, FRECV) OG INFLUENSA

Nå som coronavirus tar opp mesteparten av oppmerksomheten i media er det en god anledning å snakke om ildere, coronaviruset og sesonginfluensa.

CORONAVIRUS COVID-19

Når det gjelder coronavirus (COVID-19) er det enda ikke noen kjente tilfeller der et coronavirus har smittet en ilder, hverken fra mennesker eller andre dyr. Det er ett kjent tilfelle i Hong Kong der man fant COVID-19 i en virusprøve på en hund, men utenom utslag på virusprøven hadde ikke hunden noen symptomer på sykdom. Så COVID-19 er ikke ansett som noen bekymring for kjæledyr enda.

Ildere har imidlertid en spesiell rolle i kampen mot dette coronaviruset. På Sakatoon Labratory i Canada utvikler de for tiden en vaksine mot COVID-19, og ilderen er valgt ut som testdyr for vaksinen. Dette er fordi ilderen har de rette reseptorene for å kunne ta til seg viruset, og det samme ble gjort da det ble utviklet en vaksine mot SARS som fester seg på de samme reseptorene (ACE2).

ANDRE UTGAVER AV CORONAVIRUSET

Som med mange dyrearter er ilderen utsatt for en del varianter av coronaviruset som er helt urelatert til COVID-19. En av disse variantene er FRECV (Ferret Enteric Coronavirus) som er kilden til ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis), en tarmsykdom, også kjent som «grønt slim-diaré». Denne sykdommen er ekstremt smittsom, og smittede ildere burde holdes langt unna andre ildere.

Det er også funnet en ny mutasjon av coronaviruset på ildere i Nederland (påvist av Dr Bart Haagmans of Erasmus MC) . Mutasjonen er så ny at det ikke finnes noen test for den enda, og diagnostisering skjer derfor basert på symptomer i dag. Viruset påvirker ilderens immunsystem og gjør dermed ilderen sårbar for andre infeksjoner (feks. bakterier i rått fór). Det er kjent at den nye mutasjonen smitter via avføring, men det mistenkes også at det er andre smittemetoder.

SESONGINFLUENSA OG ILDERE

Ildere påvirkes av de samme influensavirusene som vi selv kan få, de kan smittes av oss, og vi kan smittes av dem. Symptomene er veldig like de vi selv opplever; tap av apetitt, hoste, rennende øyne, feber, skjelvinger, apati og svakhet. Ofte vil influensaen, som hos oss selv, forsvinne av seg selv i løpet av noen dager, men på det verste kan ilderen få lungebetennelse.

HVORDAN BESKYTTE ILDEREN DIN FOR SMITTE

Her er noen tips for å forebygge smitte for din ilder:
– Husk håndhygiene. Vask hendene dine med såpe før du håndterer ilderen
– Hvis du har influensa, unngå å håndtere ildere så mye som mulig. HVis du er skikkelig syk burde du også vurdere om noen andre skal ta seg av ilderen din mens du er syk, for å unngå å smitte den
– Hvis du har flere enn én ilder, ordne det slik at den syke ilderen har sin egen trygge plass uten trekk og uten kontakt med andre ildere
– Hvis du er på et arrangement med din ilder, ikke la andre ta på din ilder uten at de har vasket hendene sine eller desinfisert dem
– Unngå at andre som er syke får kontakt med din ilder

Hvis ilderen din har symptomer på influensa eller har fått diagnostisert influensa:

– Hold ilderen på en plass uten trekk
– Pass på at ilderen spsier og drikker nok. Du kan gi en syk ilder et høyenergifor som feks Hills AD
– Hvis ilderen virker uvel eller har tap av apetitt, kontakt vetrinær. I noen tilfeller må ilderen få antibiotika
– Unngå kontakt med andre dyr, og ta aldri med en syk ilder på arrangementer

Takk til forfatter Milla Poikolainen og vår søsterforening i Finland Suomen Frettiliitto som skrev originalteksten. Denne kan dere finne her: https://frettiliitto.fi/fretti-koronavirukset-covid-19-fre…/

KILDER:

Food Agency 2020 : Frequently Asked Questions: Pets and Coronavirus COVID-19: https://www.ruokavirasto.fi/…/usein-question-and-coronavir…/ . Referred to March 11, 2020.

Global News 2020 : Ferrets, a Saskatoon lab and the leading edge in the race for a coronavirus vaccine: https://globalnews.ca/…/ferrets-a-saskatoon-lab-and-the-lea… -the-race-for-a-coronavirus-vaccine /? fbclid = IwAR0wmESTtEDgmcS_vIwzrwU4xONnYj0z-EIJ7Ax8Kp9AcELPNxY0kl-9SnQ . Referred to March 11, 2020.

@MustelidMadness. Facebook Update 8.3.2020: https://www.facebook.com/plugins/post.php…

Karen Pedro 2019, Ferret Health and Genetics Europe, talk 7.10.2019: https://www.facebook.com/groups/1809322442712468/permalink/2257478364563538/ . Referred to March 11, 2020