Dotrening

Ildere er veldig renslige av seg, og mange skjønner poenget med dokassen ganske så fort, men det hender at noen ildere bruker lengre tid. Selv om de fleste ildere bruker doen sin ofte, så forekommer det uhell.

Når ilderen kommer i hus er det greit å begrense adgangen til huset i begynnelsen, og det er viktig å ha minimum en dokasse i hvert rom. De fleste ildere gjør fra seg i hjørner, og etter hvert velger de sine favoritt plasser der de gjør fra seg. Det kan da være greit å fjerne dokasser som ikke brukes.

Ildere må som regel på do med én gang etter at de har våknet, men det kan ta noen minutter før de gjør fra seg. Det er lurt å følge ekstra med ilderen når den har våknet. Når du ser den har tenkt å gjøre fra seg – sett den i dokassen. Gjenta dette om den prøver å gjøre noe utenfor. Når den gjør fra seg i kassen er belønning med noe godt et lurt tips. Ikke straff den om det forekommer uhell, det forstår den lite av.Hvis ilderen sover i bur, så er det greit å ha en dokasse i buret, de bruker gjerne den før de går ut av buret.

Ildere er renslige, så rene dokasser med rent dostrø kan også hjelpe på at de vil fortsette å gå på do i kassen, men det kan være lurt å la det være igjen litt avføring i kassen slik at de kjenner lukten sin selv.

Noen ildere har den uvanen at de elsker å grave og leke i dokassen, noe som kan være ganske så frustrerende for eier. Det kan hjelpe å legge igjen avføring og urin i kassene, slik at det ikke blir så fristende å leke der. Det går også an å prøve et annet dostrø.

Bruk også samme dostrø i alle dokassene.Nedenfor er det skrevet noen eksempler på hva som kan brukes i dokassene til ilderene. Prøv deg frem, finn ut hva som passer for deg og din ilder.

·Trepellets (kjøpes på FellesKjøpet)
·Yesterday’s News (kjøpes hos enkelte dyrebutikker og veterinærer)
·Kattesand (helst kattesand som ikke har for mye parfyme, det tørker ut potene). Kjøpes hos veterinærer og dyrebutikker)
·Miljøstrø (kjøpes hos dyrebutikker og veterinærer)
·Aviser
·Katteperler (kjøpes hos dyrebutikker og veterinærer)

Om ilderen finner et sted å gå på do som du ikke er helt enig i, kan det av og til by på problemer. Det første man må gjøre er å vaske stedet grundig, og ikke med et vaskemiddel som inneholder ammoniakk. Det andre man kan gjøre er enten å strø litt tørrfor på stedet (evt. ha en matskål stående der), eller legge et teppe der som ilderen allerede har brukt til å sove i. Ildere er av natur renslige dyr, og går ikke på do i mat eller sovesteder.

Når en ilder er ferdig med å gå på do, tørker den ofte rumpa si på gulvet. Det kan derfor være greit å ha et teppe (evt. en bit gulvbelegg eller aviser) ved doen. På den måten slipper man at ilderen bruker gulvet som dopapir! Det samler også evt. rester av dostrø som henger fast i potene/klørne. Dette gjør rengjøring lettere.