Fordøyelse og kosthold

Fordøyelsessystem

Ilderens fordøyelsessystem er typisk for kjøttetere og består av store organer som befinner seg i buken. Fordøyelsessystemet bryter ned maten slik at kroppen kan absorbere den. Overflødig mat skilles ut via urin og avføring. Ilderens fordøyelsessystem starter med munnen, som er stor sammenlignet med dyrets størrelse, og slutter ved endetarmsåpningen. Magesekken er tøyelig og kan romme store mengder mat. Ilderen har en rask metabolisme og et kort fordøyelsessystem, noe som betyr at den må spise ofte, gjerne hver tredje eller fjerde time hele døgnet. Dette må du som eier være oppmerksom på og sørge for at den får tilstrekkelig tilgang på mat døgnet rundt.

Vann

Ilderen skal ha tilgang til friskt og rent vann hele døgnet. Alt vann må byttes ut en gang per døgn enten det serveres fra vannflaske eller vannskål. Har du tid og mulighet så setter de fleste ildere pris på å få nytt vann morgen og kveld. Alle skåler og flasker må vaskes godt en gang per døgn når vannet byttes ut ellers kan bakterier raskt bygge seg opp.

Melk

Kumelk er ikke sunt for ilder og bør ikke gis overhodet. Kattemelk som fås kjøpt på matbutikken kan gis i små doser av og til, det samme gjelder også sauemelk og geitemelk som gjerne selges hos de større matbutikkene. Å venne de til melk kan være bra med tanke på foring under eventuell sykdom senere og de fleste ildere elsker det. Men servering av melk skal kun forekomme av og til i små doser. Melken kan gjerne vannes ut ca. 50 % med vann for å tynne den ut litt.

Oversikt over nødvendige næringsstoffer ilderen trenger:

·Proteiner.
·Fett.
·Kalsium.
·Fiber.
·Karbohydrater.
·Vitaminer.
·Mineraler.
·Vann.

Næringsbehov

Valper og unge ildere bør få minimum 35 % proteiner, mens eldre og mindre aktive ildere kan få ned mot 30 % proteiner. Valper og tisper som oppfostrer valper bør få nærmere 40 % proteiner. Proteiner som passer for ilder finnes i kjøtt, egg og melk. Proteiner er viktig for vekst, energi og vedlikehold av vev.

En del tyder på at ildere som får en diett bestående av en høy prosentandel proteiner og fett, ikke trenger karbohydrater. Karbohydrater finnes ellers i tørrfôr, planter og fra innholdet i magesekken til dens byttedyr. Karbohydrater gir kroppen varme og materiale for vekst. Ilderens diett bør bestå av ca. 20 % fett. Fett gir kroppen energi. Fiber sørger for at fordøyelsessystemet fungerer optimalt

Ilderen er en kjøtteter: Ilderen er en primitiv kjøtteter. I naturen spiser den hele byttedyret. Den beste og mest naturlige dietten for en ilder er altså å gi den hele dyr som for eksempel: ·Kanin ·Kylling/høns ·Mus.·Rotter ·Osv.

En del dyrebutikker selger dette i frossen tilstand.

Dersom man ikke har tilgang til denne typen mat eller man synes det er litt for ”ekkelt” å gi slik mat, kan man gi den vanlig kjøtt fra matbutikken/slakteren som for eksempel: ·Svinekjøtt.·Storfekjøtt.·Saue/lammekjøtt.·Fjærkre.

Gnaging på kjøttbein er både morsomt for ilderen og sunt for den, spesielt bra er det for tenner og tannkjøtt. Sørg derfor for at ilderen får gnage på kjøttbein jevnlig.  Husk at alt kjøtt må serveres uten noe form for krydder/tilsetninger og det må heller ikke være røkt/saltet/marinert eller lignende.

Når man forer ilderen med rått kjøtt kan det være vanskelig å vite om ilderen faktisk får i seg alle nødvendige næringsstoffer eller ikke. Av denne grunn velger mange å la tørrfor stå fremme hele døgnet og så gi rått kjøtt én eventuelt to ganger per døgn i tillegg.

Tørrfôr

Ilderen må serveres tørrfôr av høy kvalitet som er tilpasset dens næringsbehov som fås kjøpt i de fleste dyrebutikker og dyreklinikker. Man må aldri gi tørrfôr kjøpt på matbutikken da næringsinnholdet i disse ikke dekker ilderens behov. Dyrebutikkene/-klinikkene selger ofte tørrfôr fremstilt spesifikt for ilder. I tillegg kan man ofte bruke tørrfôr fremstilt for katter. Husk å sjekke næringsinnholdet på posen før du kjøper slik at du får kontrollert at innholdet dekker ilderens behov.

De fleste ildereiere gir 2 – 4 typer ulike tørrfôr som de blander sammen før servering. Årsakene til dette er å venne ilderen til ulike typer produkter som vil gi følgende fordeler:

·Redusere mulighetene for at ilderen får matallergi noe som kan oppstå hos ildere som er vant til et snevert kosthold og som så settes på et annet kosthold.

·Unngå ”krise” dersom en fôrtype plutselig går ut av produksjon eller endrer på innholdet.

Det kan være vanskelig å finne ett ”perfekt” fôr; dersom man gir ulike typer gode fôr øker man sjansen for at det totale innholdet blir best mulig for ilderen.

Våtfôr

Våtfôr fremstilt for katter/hunder osv bør ikke gis til vanlig, men kan noen ganger benyttes ved sykdom i samarbeid med veterinær. Dette fordi ilderen trenger fastere føde som er tilpasset dens tenner, tannkjøtt og fordøyelsessystem. Videre fordi en del våtfôrprodukter ikke dekker ilderens næringsbehov.

Variasjon

Det er meget viktig at ilderen vennes til et variert kosthold fra den er liten. Jo eldre en ilder er, jo vanskeligere er det å få den til å spise noe nytt. Noen mener at ilderen bør vennes til mest mulig forskjellige smaker og konsistenser frem til den er ca. 6 måneder gammel fordi det allerede fra 6 måneders alder kan bli vanskelig å få den til å smake på nye ting. Ildere som får et ensidig kosthold kan bli feilernærte og/eller underernærte og kan i verste fall dø av sykdommer som et resultat av dette. Det er spesielt viktig for de som gir en del rått kjøtt å huske på dette; en ilder kan ikke leve av bare én type kjøtt.

Snacks

En ilder har egentlig ikke behov for å få snacks, det er stort sett vi eiere som synes at dette er en hyggelig og dermed viktig del av det å være ildereier. Husk da å ikke kjøpe godis med tilsatt sukker. Eksempel på godt snacks er tørket kylling.

Ikke gi følgende snacks: ·Meieriprodukter. ·Sukkerholdige produkter. ·Sjokolade. ·Syrlig/sterk frukt. Advokado og løk er et absolutt neinei!

Følgende kan gis i meget små doser og kun av og til: ·Frukt (ikke for syrlig/sterk frukt). ·Tørket frukt. ·Grønnsaker.

Følgende kan gis av og til i moderate doser: Melk for katter, fra sau og fra geit. Snacks laget spesifikt for ilder. Kattemalt. Egg.

Følgende kan gis daglig i moderate doser:·Olje. ·Biter av sunt tørrfôr (for eksempel en annen type tørrfôr enn de typene den spiser til daglig). Rå fisk og rå kylling

Olje

Olje er sunt for både pels, klør og smidigheten rundt knokler og ledd og kan derfor gjerne gis daglig i moderate doser. Olje er også det rene vidundermiddel for å få en ilder til å sitte rolig under for eksempel kloklipping. Det finnes noen ulike oljer tilgjengelig i dyrebutikker og klinikker, noen laget spesifikt for ildere og noen for katter og hunder. Eksempelvis: FuroTone, FerreTone, Dr. Baddakys fiskeolje, hvetekimolje med mer. Kontroller innholdet før du gir det til ilderen. De typene som inneholder en del usunne elementer som for eksempel sukker, bør kun gis en sjelden gang i små doser. Les innholdsfortegnelsen på flasken før du vurderer hvor ofte og mye den kan gis.

Det sunneste og rimeligste alternativet er imidlertid å blande din egen olje:·75 % solsikkeolje.·25 % olivenolje.

Dersom ilderen ikke vil ha denne hjemmeblandede oljen fordi den allerede er vant til mer smakfulle kommersielle oljer, så bland rett og slett den kommersielle oljen inn i din egen olje. Redusere så dosen kommersiell olje gradvis over lengre tid til det kun er solsikkeolje og olivenolje igjen.